fredag 25 mars 2011

Vad vill vi ha?

Nu var det länge sedan jag tog mig tid att läsa de bloggar jag länkar till på min sida här, men idag dök jag in hos Harmoni i hemmet - en enklare & skönare vardag ... då ett inlägg om Överflöd i köket gjorde mig nyfiken. Där fann jag ett intressant inlägg som heter Vems stil har du? Där Irene diskuterar huruvida varje människa har sin egen stil eller om vi bara gör reklam för ett antal företag genom att köpa deras produkter. Javisst låter det provokativt, men samtidigt är det ganska sant för om man läser inredningstidningar så finns det inte ett reportage som inte hänvisar till var sakerna är köpta, eftersom det är något konsumenterna efterfrågar. Ja, det var en kort summering av Irenes inlägg se
http://fengshuiblogg.blogspot.com/2011/03/vems-stil-har-du.html

Ja, nu tänker inte jag fördjupa mig i vilka företag jag har handlat ifrån, utan istället fastnade jag för hennes ifrågasättande kommentar "vi missar att ta reda på vad vi själva behöver och vill ha!"

Tyvärr är det väl sällan vi verkligen tänker igenom våra behov först, innan vi inreder ett helt rum, utan snarare att man kommer på ett behov och genast går och köper något nytt för att kunna förvara just den eller de prylarna. Därmed är det ganska intressant att fundera över vilka behov just vi har när vi nu ska riva taket och byta ut de gamla takstolarna för att bygga en ny våning av den gamla oinredda vinden med pyramidtak, där det knappt finns ståhöjd idag.

Det ska bli jätteskönt att verkligen kunna nyttja denna del av huset och inte bara bokstavligen elda för kråkorna då denna vind är oisolerad med synliga springor. Förhoppningen är att vi kommer att kunna få en boyta på ytterligare 60 kvm utan att behöva höja vår värmekostnad märkbart. Istället kanske vi till och med kan sänka den, då vi lägger en normaltjock isolering.

Anledningen till att vi höjer taket är att vi bor på en 80 kvm inredd bostadsyta som är fördelad på 2,5 rum med oinredd källare och vind. Tyvärr är huset inte särdeles välplanerat, så det känns ganska trångt för en barnfamilj med ett barn på heltid plus ett på besök då och då, så nu planerar vi att få 3-4 sovrum med bättre takhöjd på en ny ovanvåning.

Därmed är det ju väldigt viktigt att tänka igenom vilka behov vi behöver prioritera. I dagsläget har vi en liten trång hall utan garderober, ett halvt rum med plats för dator och skötbord. Ett mindre kök, ett badrum med platskrävande hörnbadkar där man får ligga böjd på golvet om man får magsjuka.
För ett år sedan flyttade vi en vägg och gjorde sovrummet mindre till förmån för vardagsrummet så idag är vardagsrummet drygt en meter större och 1/3 upptas av arbetsrum/gästsäng. I sovrummet finns det precis plats för en spjälsäng i min gång och fyra garderober, så förvaring är en stor bristvara i hela huset.

Tja, med tanke på hur huset tillgodoser våra behov är det väl konstigt att vi inte flyttar, MEN vi bor i ett väldigt billigt hus som det inte ens är säkert att vi skulle få sålt, då huset är så litet och det dessutom finns så mycket att göra för att skapa ett fint beboligt hus. Dessutom är det mycket troligt att ett annat hus skulle kunna bli betydligt dyrare även om det kostar att bygga en ny våning. Vår tanke är att kunna nöja oss med att låna till elektrikern, vvs-aren och snickaren för utvändigt arbete samt takläggning. Sedan ska sambon klä huset med panel och göra det klart invändigt med pengar vi sparat/sparar ihop.

Så istället väljer vi nu att bo kvar då jag tycker det är kul att få fortsätta förändra trädgården som jag röjt från grunden och nu håller på och drömmer om dess framtid. I och med ombyggnationen flyttas sovrummet för oss och vår dotter upp, så ett rum frigörs så arbetsrummet samt gästsängen kan flyttas och vi får plats med en matsalsdel i vardagsrummet.
Sedan finns tankar att förändra bottenvåningen genom att ta bort väggen till det halva rummet för att göra hallen en meter större och bygga ut badrummet med plats för tvättmaskin och torktumlare, istället för att springa ner i källaren.

Så nu börjar det bli dags att tänka igenom våra behov och rensa i röran i resten av huset för jag är bra på att samla på saker och sambon har inte ens röjt färdigt det som föregående ägare lämnade även om han gillar att slänga saker. Så det finns en del att ta tag i ...

Rutiner och kaos

På söndag blir Ronja redan 3 månader och hon växer så det knakar och utvecklas hela tiden med nya ljud och miner med mera. Det är kul att följa alla hennes framsteg, samtidigt som det fortfarande är väldigt intensivt då hon sällan sover själv utan vill bli buren i bärsjalen eller sova i vagnen. När jag lägger ner henne sovandes i sängen eller söver henne där, vaknar hon oftast inom några minuter efter jag gått, så hushållsarbetet och önskan att få ordning i röran efter flytten är fortfarande stressande.
Under graviditeten fanns inte orken och nu när jag vill finns inte tiden. :-( Ja, sambon tjatar hela tiden om att det får man acceptera under småbarnsåren. Javisst, jag förstår att barn tar tid och ger henne självklart högsta prioritet, men ibland vore det skönt om även jag fick några timmar att fixa saker på och inte bara sambon. Dessutom så hjälper det ju inte så mycket att han storstädar köket i flera timmar för att sedan vid nästa matlagning låta det bli nästan lika stökigt igen och jag har knappast tiden att gå och småplocka hela tiden efter honom, samtidigt som det bara gör mig på dåligt humör. Visst är jag en stökmaja också med svajande pappershögar, men gör jag ordentligt fint så vill jag ju att det ska få vara några dagar så jag kan få njuta av det.

För att få komma hemifrån och slippa ifrån vardagsstressen så går vi oftast på någon aktivitet mellan 10 och 12, måndag till torsdag. Ja, vi har ju inget vi måste gå på, utan vi kan gå om vi vill, men det är rätt skönt att komma iväg och träffa folk och se andra bebisar. För Ronjas del är det väl inte så givande ännu, utan det är mest för att tillfredsställa mitt sociala behov, men jag märker samtidigt att hon tycker det är kul att studera andra människor och oftast är både mor och dotter gladare i sociala sammanhang.

I och med att vi är iväg på förmiddagarna så gäller det att tajma in både Ronjas och min mat samt att jag gärna vill duscha innan vi beger oss, så då går oftast 1,5 timma på morgonen och en timma vid lunch.

På eftermiddagen behöver Ronja oftast få hjälp att komma till ro och sova, (då hon är vaken mycket på morgonen och förmiddagen) så det är en inre kamp om jag ska prioritera att ta en promenad, sova eller ha henne i bärsjalen och samtidigt kunna fixa lite grann. Sedan kommer sambon hem vid halv sex och det är dags att fixa mat och äta för oss båda. Ronja äter rätt ofta på kvällarna så tyvärr blir det inte mycket tid för henne med pappa, eftersom han lägger sig framåt åtta. Så för min del blir det varken mycket egentid eller samvaro heller, då det är enda stunden att kunna fixa saker utan dottern. Ja, det är inte så mycket jag kräver på vardagarna, men disken behöver hållas efter och att Ronja är en liten kräkis gör ju att tvättmaskin går rätt ofta och måste tömmas och vikas ihop. Visst det tar inte många minuter att starta och tömma, men det känns lite stressande då jag inte vill att hon ska skrika mer än nödvändigt om jag är själv hemma.

Sedan är det bara på med pyjamasen och amning i sängen vid åtta-nio och därefter försöker vi båda sova då hon äter igen efter 3-4 timmar. Sedan kan det vara matdags igen med 2 timmas mellanrum resten av natten om vi har otur, så då blir det inte så mycket mer sammanhängande sömn fram till åtta. De senaste dagarna har hon oftast vaknat senast halv åtta med undantag av i torsdags då vi sov till klockan ringde vid halv nio när vi skulle iväg ... Typiskt att bli väckt då ...

På dagarna försöker jag sjunga en del för henne och göra ramsor samt att vi lyssnar mycket på barnmusik. Att läsa enkla böcker har vi bara gjort någon enstaka gång. Annars är det göra miner, prata och busa som gäller utöver att hon leker i babygymmet och sitter i babysittern medan jag äter eller duschar och liknande. De senaste två torsdagarna har hon fått sitta en stund i babyskyddet så länge hon är nöjd på kören. Då har hon börjat gripa tag i den kattskallra som jag lagt i hennes knä utöver att göra miner och studera de andra sångarna.

Livet med bebis är härligt, men betydligt mer krävande än vad jag hade räknat med, då jag trodde att bebisar sov någon timma i taget ... men inte Ronja inte ... Det är tur att hon är så söt och att man får så många fina leenden när hon är vaken ...

måndag 14 mars 2011

Välbehövda dagar

Jag läste precis ett av Fröken Fräkens blogginlägg om de försvunna helgdagarna. Som vanligt har hon både en härlig ton och kreativa idéer. Den här gången förespråkar hon en ledig helg med de nya helgdagarna: Rivautallt-afton, Sortera-dagen och Annan dag släng. För egen del kan jag nog nöja mig med de två sista för att ro projektet i land. :-) De får gärna inkludera några timmars barnpassning också, för det hinner inte ske så mycket mellan amningarna här.

Läs hennes inlägg här: http://tusenideer.blogspot.com/2011/03/de-forsvunna-helgdagarna.html På köpet får ni en massa kreativa inredningsidéer i hennes blogg.

Nackdelen med att gå hemma hela dagarna är att man ser allt som borde göras och dessutom får en massa kreativa idéer som kräver åtminstone tid för att genomföras. Ja ja, man får försöka glädjas åt det lilla.

I lördags lyckades jag äntligen komma hem med en överdel till Billybokhyllan i ek för 90 kr. Jag har tidigare haft tag i denna överdel, men fått lämna den i kassan då pengarna inte fanns på kortet som jag trodde (jag hade handlat mer bebiskläder än jag tänkt, tror jag). Så därför blev jag extra glad när den nu var rabatterad med 210 kronor.

Igår fick jag tummen ur att sätta ihop den medan sambon tog dottern, så nu är den uppsatt och klar och redan fylld till hälften ... Ja, det blev ju tomt på ett annat hyllplan, men det lyckas jag nog fylla så fort jag får tid att packa upp ...